Jeżeli nie widzisz wszystkich komponentów tej strony otwórz ją w przeglądarce Mozilla Firefox. (pobierz)
SZKOLNA STOŁÓWKA PO REWOLUCJACH :)
Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych oraz wychodzących naprzeciw oczekiwaniom Rodziców, posiłki oferowane przez szkolną kuchnię przygotowywane są w oparciu o wytyczne określone w projekcie ustawy Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej. Dania główne to potrawy przygotowywane ze świeżych produktów (mięso, warzywa, owoce). Większość potraw przygotowana jest "na parze", w piecu konwekcyjno-parowym, duszone i gotowane, z mała zawartością cukru, soli i tłuszczów rafinowanych, ograniczanych w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zupy przygotowywane są ze świeżych warzyw, suszonych i świeżych ziół oraz zieleniny, bez domieszek środków ulepszających smak. Ręcznie wykonywane są również potrawy mączne tj.: pierogi, naleśniki, kluseczki, gołąbki czy desery.
Było smacznie, ale teraz jest smacznie, kolorowo i radośnie!!!
Po feriach panie przygotowujące posiłki dla naszych dzieci postanowiły wprowadzić kilka zmian, które uczniowie szybko dostrzegli. Potrawy wręcz je się oczami. Jest kolorowo, ładnie podane i przyozdobione. Uczniowie docenili zmianę jadłospisu. Warzywa i mięsa gotowane lub duszone na parze. Dużo soków i musów owocowych. Dbają o to, żeby zawsze były świeże owoce.
Sami zobaczcie: