Majowe święta – dni, o których należy pamiętać
W tym roku Majowe święta obchodzimy inaczej niż co roku. Ze względu na pandemię nie będzie miejskich uroczystości i szkolnych apeli. Ale czy tak naprawdę wszyscy wiemy, dlaczego świętujemy?
1 maja w większości krajów europejskich, w tym również i w Polsce, obchodzony jest jako Święto Pracy. 2 maja– Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej wprowadzone zostało w lutym 2004 roku. W tym dniu obchodzimy także Światowy Dzień Polonii. 3 maja – Święto Konstytucji Trzeciego Maja, najdonioślejsze spośród wymienionych, które nas Polaków nieodmiennie napełnia dumą.
Wyrazem naszego upamiętnienia majowych świąt będą biało- czerwone flagi.
|
Święto Chrztu Polski
W Dzienniku Ustaw 9 kwietnia 2019 r. ogłoszona została ustawa Święto Chrztu Polski. To państwowe święto będzie obchodzone co roku 14 kwietnia. Historycy wskazują, że jest to data narodzin Państwa Polskiego. Jest to jedna z najważniejszych dat w historii Polski. Zachęcamy do wywieszania flag w tym dniu.
KOMUNIKAT
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo całej społeczności szkolnej
oraz mając na uwadze panującą sytuację spowodowaną koronawirusem,
podjęłam decyzję o odwołaniu Dni Otwartych w naszej szkole
w dniu 14.03.2020r.
Dyrektor szkoły
Maria Wiercigroch
DZIEŃ OTWARTYCH DRZWI W SP3
W dniu 14 marca 2020r. w godz. 10.00-12.00 wszystkie dzieci w wieku przedszkolnym wraz z rodzicami zapraszamy do naszej szkoły na Dzień Otwartych Drzwi. Zachęcamy do obejrzenia sal lekcyjnych i szkolnego zaplecza, wzięcia udziału w zajęciach otwartych, porozmawiania z uczniami, nauczycielami oraz rodzicami uczniów naszej szkoły.
W NASZEJ SZKOLE KAŻDY UCZEŃ JEST WYJĄTKOWY! PRZYJDŹ I PRZEKONAJ SIĘ SAM!
Więcej…
SZKOLNA STOŁÓWKA PO REWOLUCJACH :)
Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych oraz wychodzących naprzeciw oczekiwaniom Rodziców, posiłki oferowane przez szkolną kuchnię przygotowywane są w oparciu o wytyczne określone w projekcie ustawy Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej. Dania główne to potrawy przygotowywane ze świeżych produktów (mięso, warzywa, owoce). Większość potraw przygotowana jest "na parze", w piecu konwekcyjno-parowym, duszone i gotowane, z mała zawartością cukru, soli i tłuszczów rafinowanych, ograniczanych w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zupy przygotowywane są ze świeżych warzyw, suszonych i świeżych ziół oraz zieleniny, bez domieszek środków ulepszających smak. Ręcznie wykonywane są również potrawy mączne tj.: pierogi, naleśniki, kluseczki, gołąbki czy desery.
Było smacznie, ale teraz jest smacznie, kolorowo i radośnie!!!
Po feriach panie przygotowujące posiłki dla naszych dzieci postanowiły wprowadzić kilka zmian, które uczniowie szybko dostrzegli. Potrawy wręcz je się oczami. Jest kolorowo, ładnie podane i przyozdobione. Uczniowie docenili zmianę jadłospisu. Warzywa i mięsa gotowane lub duszone na parze. Dużo soków i musów owocowych. Dbają o to, żeby zawsze były świeże owoce.
Sami zobaczcie:
Więcej…
Jasełka
Reżyseria, scenariusz i oprawa muzyczna: Zuzanna Kołodziej
Aktorzy: uczniowie klasy 8b oraz Jakub Jabłoński z klasy 7a
Chórek: uczniowie uczęszczający na koło wokalne
Boże Narodzenie to czas, kiedy wszyscy stają się dla siebie bardziej życzliwi, milsi i zapominają o wszelkich sporach i waśniach. Aby podkreślić wyjątkowy charakter tych świąt, uczniowie klasy 8b wystawili Jasełka Bożonarodzeniowe. Zgromadzona publiczność po raz kolejny mogła przeżyć historię Maryi i Józefa szukających schronienia na noc. Jasełka w wykonaniu uczniów wprowadziły wszystkich w świąteczny nastrój, występ był niezwykłym przeżyciem zarówno dla aktorów, jak i nauczycieli.
Więcej…
|
|
--------------------------------------------------------------------------------
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.